Protetik Diş Tedavisi

Doctor Tavana

Protetik diş tedavisi diş kaybı, eksikliği sonucu ortaya çıkan problemlere çözüm bulmak amacıyla yapılan çeşitli uygulamaları ile ilgili diş hekimliği alanıdır. Diş problemleri yaşayan kişiler, farklı uygulamalar için çeşitli birimlere yönlendirilmektedir. Protetik tedavi de bunlardandır.

Protetik diş tedavisi diş kaybının veya hasarın estetik ve işlevsel olarak onarıldığı dental bir tedavi sürecidir. Hastanın yaşam kalitesini artırma, estetik gülüşü yeniden kazandırma ve işlevsel çiğneme yeteneğini geri getirmeye yardımcı implant ve protez uygulamaları için bu alandaki çalışmalara gereksinim vardır.

Protetik Diş Tedavisi Nedir, Ne Yapar?

Diş protezleri veya protetik diş hekimliği eksik veya yetersiz dişler ve/veya oral ve maksillofasiyal dokularla ilgili klinik durumları olan hastalara çözüm sağlar. Bu uygulama aşamaları tedavi planlaması, rehabilitasyon ve oral fonksiyon, konfor, görünüm ve sağlığın korunmasına odaklanır.

Protetik neye bakar? Bu alana genellikle şu amaçlarla başvurulmaktadır;

  • Eksik dişlerden kaynaklı sorunların çözümü,
  • Hasarlı dişlerin çeşitli yöntemlerle restorasyonu,
  • Maksillofasiyal sorunların düzeltilmesi,
  • Temporomandibular eklem bozukluğu tedavisi.

Protez, köprü, implant ve diğer protez çözümlerinin kullanılması, ayrıca kronlar, inleylerle yapılan işlemler bu uygulamalardandır. Yarık damaklılık gibi yapısal problemler için de protetik uygulamalardan faydalanılabilmektedir.

Protetik tedavi, eksik, hasarlı dişleri olan hastalarda ağız fonksiyonunun ve estetiğinin yeniden sağlanmasında hayati bir rol oynar. Protez uzmanları, basit dolgular ve kronlardan implantlarla yapılan karmaşık tam ağız rehabilitasyonlarına kadar çok çeşitli diş ihtiyaçlarını karşılamak için özel eğitim ve uzmanlığa sahiptir. Bu süreç tamamen hareketli takma diş, implant üstü zirkonyum diş gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. İşlem detayları hekim muayenesi sonrasında belirlenecektir.

Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Nedir?

Protetik diş, eksik veya hasar görmüş dişlerin fonksiyonunu ve estetiğini yeniden sağlamak amacıyla kullanılan yapay diş veya diş yapısını ifade eder.

Protetik ve protez aynı mı? Protetik bu alanda kullanılacak yapay cihaz ve ürünlerle ilgili tüm tasarım, üretim gibi alanları kapsamaktadır. Protez ise bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan yapay dişleri ifade eder. Dolayısıyla birbiriyle bağlantılı ancak farklı anlamlardaki kelimelerdir.

Protetik diş tedavisi nasıl yapılır? Bu soruya verilecek yanıt hastanın ihtiyaçlarına, mevcut sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bu bağlamda yapılacak uygulamalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

  • Dental köprü,
  • İmplant,
  • Tam protez,
  • Kısmi protez,
  • Hibrit protez,

Sabit ya da hareketli protezlerle, bazı durumlarda yalnızca implant tedavileri ile protetik uygulama tamamlanabilir. Benzer sorunlar yaşayan hastalar için dahi aynı şekilde tedavi uygulaması mümkün değildir. Bu işlemler yapılırken hastanın yaşı, genel sağlık durumu, hastalık geçmişi ve kemik yapısı gibi faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.

Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Diş protez işlemleri, kaplamalar, implant uygulamaları gibi çok çeşitli tedavi bu alana dahildir. Dolayısıyla uygulama yapılabilecek hasta grupları da bu doğrultuda oldukça geniştir. Bazı durumlarda yalnızca protetik tedaviler çözüm yaratırken, bazen bu sorunların çözüm ve diğer detayları için bütüncül bir diş hekimliği uygulamasına gereksinim duyulabilir.

Protetik diş tedavisi randevu talebi gerektirecek bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir;

Eksik dişler: Bir veya daha fazla dişi eksik olan bireyler implantlar, köprüler, kısmi veya tam protezler ile sorunlarını çözebilir.

Hasarlı veya çürük dişler: Yontulmuş, kırılmış veya çürümüş dişleri olan kişiler, dişin görünümünü ve işlevini eski haline getirmek için kron, inley, onley veya kaplamalara ihtiyaç duyabilir.

Temporomandibular eklem bozuklukları: Çene eklemi sorunlarından mustarip hastalar, semptomları hafifletmek için oral apareyler veya diğer tedaviler de dahil olmak üzere bir protez uzmanından özel bakım alabilirler.

Doğuştan veya gelişimsel sorunlar: Yarık damak veya ektodermal displazi gibi dişlerin eksik veya bozuk olabileceği doğuştan rahatsızlıkları olan kişilerde bu kusurlar protetik diş tedavisi ile giderilebilir.

Özetle, protez diş hekimliği fonksiyonel, estetik ve sağlıkla ilgili diş sorunlarını ele alarak geniş bir hasta yelpazesine hitap eder.

Son Blog Yazılarımız