1. Anasayfa
  2. .
  3. Tedavilerimiz
  4. .
  5. Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız ve Çene Cerrahisi

Çene, ağız ve diş sağlığınızın korunması, geri kazanılması ve estetik, güzel görünmesi için en yeni tedavi yaklaşımlarını yakından takip ediyoruz.

Ağız ve çene cerrahisi, çene, yüz ve ağızdaki hastalık, yaralanma ve diğer sorunlarla ilgilenen alandır. Geniş bir hastalık ve durum çerçevesi, bu alanın uzmanlığına dahildir. Yapılacak tedaviler ile estetik ve fonksiyonel pek çok sorunun çözümü mümkün olabilir.

Ağız ve çene cerrahisi, diş çekimi, implant işlemleri gibi tedavilerin yapıldığı alandır. Bunun yanı sıra kaza ve yaralanmaların yüzdeki, çenedeki etkileri için de bu alandaki hekimlerin müdahalesine gereksinim duyulur. Bununla birlikte yüz ve çenede oluşmuş tümör vb. için ağız, diş ve çene cerrahisine başvurmak gerekmektedir.

Ağız ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız ve çene, yüzün ciddi bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle alandaki cerrahi operasyonlar da oldukça farklı ve fazla alanı kapsamaktadır. Ağız, diş ve çene cerrahi operasyonu olarak bilinen ve bu alandaki uzmanların yapabildiği oldukça geniş aralıkta çeşitli işlemler söz konusudur.

Ağız ve çene cerrahları diş çekimi (özellikle gömülü yirmi yaş dişleri), düzeltici çene cerrahisi (ortognatik cerrahi), dental implant cerrahisi, yüz travmasının yönetimi, ağız kanseri ve çenenin diğer tümörlerinin/kistlerinin tedavisi, temporomandibular eklem (TME) bozuklukları ve onkolojik tedavileri takiben rekonstrüktif cerrahi dahil olmak üzere çeşitli prosedürler gerçekleştirir. Ayrıca kozmetik yüz prosedürleri de uygulayabilirler.

Ağız diş çene cerrahisi, yarık damak ve dudaklı doğmuş kişilerin tedavilerinden onkolojik çeşitli hastalıklarda gerekli cerrahi operasyonlara dek pek çok alandaki çalışmada yer almaktadır. İşlemlerin uygulanma biçimi ve diğer detaylar, hastaya ve vakaya bağlın şekilde değişiklikler gösterecektir.

Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?

Ağız, diş ve çene cerrahisi, vakanın karmaşıklığına bağlı olarak ilk konsültasyondan ameliyat sonrası bakıma kadar çeşitli adımları içerir. İşlem süreçleri hastaya özel olarak planlanmakta ve uygulanmaktadır. Bununla beraber çene cerrahı olarak çalışma yürüten diş hekimleri, tedavi uygulamalarını şu adımlar çerçevesinde ilerletmektedir;

İlk muayenede cerrah hastanın tıbbi ve diş geçmişini gözden geçirir, kapsamlı bir muayene yapar ve hastanın durumunu daha iyi anlamak için röntgen, BT taramaları veya MRI gibi ek tanı testleri isteyebilir.

Bu doğrultuda dental implant yerleştirilmesi veya diş çekimi çene cerrahisi operasyonları genellikle diş kliniğinde tamamlanır. Düzeltici çene cerrahisi, yüz travması cerrahisi veya tümörlerin çıkarılması gibi daha büyük ameliyatlar için ise bir hastane ameliyathanesine gereksinim vardır.

Kesin süreç, hastanın durumunun niteliğine ve uygulanan spesifik prosedüre bağlı olarak büyük ölçüde değişebileceğini unutmamak önemlidir.