1. Anasayfa
  2. .
  3. Tedavilerimiz
  4. .
  5. Endodonti

Endodonti

Çene, ağız ve diş sağlığınızın korunması, geri kazanılması ve estetik, güzel görünmesi için en yeni tedavi yaklaşımlarını yakından takip ediyoruz.

Endodonti dişin iç kısmında ve çevresinde yer alan canlı dokuların tanı ve tedavisiyle ilgilenen bir diş hekimliği alanıdır. Bu alanın temel tedavi metodu kanal tedavisi olarak da bilinmektedir. İlgili alanda uzmanlık eğitimi alan diş hekimleri, endodonti uzmanı olarak isimlendirilmektedir.

Endodonti nedir? İlgili diş dokularında meydana gelen hasarlar, bazı durumlarda kanal tedavisini gerekli kılar. Örneğin uzunca bir süre müdahale edilmeyen çürükler ilerleyerek dişin iç kısmındaki dokulara zarar verebilir. Çürükler, diş hekimliği alanının temel problemlerinden biridir ve tedavisinde farklı metotlar uygulanır. Başlangıç aşamasındaki bir çürük, iyi bir ağız ve diş bakımı ile durdurulabilir. Ancak ilerleyen çürüklerde kanal tedavisi veya diş dolgusu gerekli olur. Daha ileri vakalarda ise dişin çekilmesi gerekebilir.

Endodontik Tedaviler Nelerdir?

Kanal tedavisi neleri kapsar? Bu tedaviye ihtiyaç duyan kişi, çok yüksek bir ihtimalle diş çürüğü problemine sahiptir. Kanal tedavisinde temel hedef çürüğün temizlenmesi ve dişin kurtarılmasıdır. Çok ilerlemiş vakalarda dişte kırılma meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda diş çekilmekte ve yeni bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Günümüzde kayıp/eksik dişler için implant, köprü ve protez gibi farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Sizin için en uygun tedaviyi bir diş hekimi ile planlayabilirsiniz.

Fiziksel darbeler ve kazalar, pulpadaki damar ve sinirleri tahrip edebilen bir diğer faktördür. Hasar görme veya iltihaplanma gibi faktörler de zamanla dişin canlılığını kaybetmesine yol açmaktadır. Böyle durumlarda kişi dişlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Ancak kanal tedavisi sayesinde hasta, dişlerini uzun yıllar boyunca muhafaza edebilir. Böylece daha konforlu ve sağlıklı bir yaşantı mümkün hale gelir.

Endodonti

Endodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi nasıl yapılır? Bu tedavi enfeksiyon, iltihap veya çürüklerin temizlenerek dişin kurtarılması şeklinde gerçekleştirilir. Öncelikle panoramik film gibi yöntemlerle dişin durumuna bakılır. Sonrasında ise çürüğün veya hasarın düzeyine göre uygulanacak olan tedaviye karar verilir. Bunlar aşağıdaki gibi olabilir;

  • Dolgu
  • Kanal tedavisi
  • Diş çekimi
  • Köprü diş
  • Kaplama

Diş pulpasında veya yakınındaki dokularda meydana gelen hasarların tedavi edilmesi, diş kaybını önleyebilmektedir. Peki kanal tedavisi ne kadar sürer? Tedavi genellikle 2 ila 3 seansta tamamlanmaktadır. Her seans 1 saate yakın sürmektedir.

Çürükten kaynaklanan hasarlarda kanal tedavisi nasıl yapılır? Enfeksiyon/çürük temizlendikten sonra diş kökü kanalı özel bir malzeme ile doldurulur. İşlemler, ağrı hissini ortadan kaldırmak veya minimize etmek için lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Tedavi sonucunda dişler ile çevre dokular arasındaki bağlantı kesilmiş olur. Böylece yeni bir enfeksiyonun oluşma riski en düşük seviyeye iner.

Kanal tedavisi sonucunda “ölü” ancak işlevsel bir dişe sahip olmak mümkündür. Böylece ilgili çene kemiği bölümü de aktif bir şekilde fonksiyonlarını sürdürür. Bu, olası bir kemik erimesi durumunun önüne geçebilmek açısından önemlidir. Kanal tedavisinde dişin ömrünü uzatmak amacıyla diş, metal taç veya porselen gibi malzemelerle kaplanabilir.