1. Anasayfa
  2. .
  3. Tedavilerimiz
  4. .
  5. Kompozit Restorasyon

Kompozit Restorasyon

Çene, ağız ve diş sağlığınızın korunması, geri kazanılması ve estetik, güzel görünmesi için en yeni tedavi yaklaşımlarını yakından takip ediyoruz.

Kompozit restorasyon, dişte oluşan hasar veya çürük tedavisi gibi işlemler sonrasında dişlerin sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayan uygulamalardır. Kompozit dolgular doğal dişe oldukça yakın bir görünümdedir, bu nedenle uygulama sonrası hasta memnuniyeti oldukça yüksektir.

Kompozit restorasyon, estetik açıdan avantajlı bir dolgu seçeneğidir. Katmanlar hâlinde dişe yerleştirilir, bu nedenle özenli ve nispeten uzun sürecek bir çalışma gerektirir. Bununla birlikte uygulama sonrası ortaya doğal ve estetik bir görünüm çıkar. Bu nedenle işlem oldukça sık tercih edilmektedir.

Kompozit Restorasyon Nedir?

Kompozit dolgu” veya “kompozit restorasyon” terimleri dişte çürük veya hasar olduğunda dolgu malzemesi olarak kullanılan bir tür reçineyi tanımlar. Kompozit dolgular, farklı tonlarda hazırlanabilir, doğal diş renginde olduğu için oldukça iyi bir estetik sonuç ortaya çıkarır.

Kompozit reçine, dişin doğal yapısına yapışır. Ayrıca, daha az diş yapısının çıkarılmasını veya törpülenmesini gerektirir, böylece daha fazla diş korunmuş olur. Bununla birlikte kompozit malzemesi oldukça dayanıklıdır. Bu nedenlerle özellikle ön diş restorasyonu için sıkça tercih edilen bir uygulamadır.

Kompozit dolgu oldukça kısa zamanda yüksek kalitede sonuç verebilmektedir. Zira bu kaplama önceden hazırlanmaksızın hasta üzerinde çalışılarak tamamlanır. Bununla birlikte diş hassasiyetini önlemesi, doğal dişin oldukça az zarar görmesine imkân vermesi diğer avantajlarındandır.

Kompozit restorasyonlar, çok büyük dolgularda kullanılmamalıdır. Uzun süre dayanıklı ve başarılı sonuçlar oluşması için güç arka dişler için de tercih edilmez. Bunun nedeni ise malzemenin amalgam ve diğer dolgu seçenekleri kadar mukavemete dayanıklı olmamasıdır.

Kompozit Restorasyon

Kompozit Restorasyonun Uygulaması

Bu işlemin uygulanma süreci hangi diş için yapılacağına, hastanın mevcut ağız ve diş sağlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte temel prosedür şu şekildedir;

  • İlk olarak bölge lokal anesteziyle uyuşturulur.
  • Çürük veya hasarlı kısım düzeltilir, temizlenir.
  • Ardından dolgu maddesi katmanlar hâlinde uygulanır.
  • Her katman sonrası özel bir ışıkla dolgu sertleştirilir.
  • Dolgunun şekillendirme ve parlatma işlemi yapılır.

Düzenli diş hekimi ziyaretleri yapıldığında, ağız ve diş bakımına özen gösterildiği takdirde işlem uzun süre boyunca kalıcı olacaktır. Sigara, alkol gibi maddeler, şekerli ve gazlı içecekler beden sağlığına olduğu gibi dişlere de zarar verir. Bu noktada, hastanın ağız ve diş sağlığının bir bütün olduğunu göz önünde bulundurması, ağız ve diş sağlığına zarar veren alışkanlıklardan uzak durması gereklidir.