1. Anasayfa
  2. .
  3. Tedavilerimiz
  4. .
  5. Periodontoloji Diş Eti Bakımı ve Tedavisi

Periodontoloji Diş Eti Bakımı ve Tedavisi

Çene, ağız ve diş sağlığınızın korunması, geri kazanılması ve estetik, güzel görünmesi için en yeni tedavi yaklaşımlarını yakından takip ediyoruz.

Periodontoloji diş eti bakımı ve tedavisi, dişleri destekleyen diş eti, alveolar kemik ve diğer yapıların korunması ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği alanıdır. Dişleri destekleyen yapılardaki hasar, enfeksiyon vb. diş kaybına varabilen ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.

Periodontoloji diş eti bakımı ve tedavisi, ağız ve diş sağlığının önemli bir parçasıdır. Periodontolojj uygulamaları yalnızca iyileşmeyi değil, sağlığın korunmasını da kapsamaktadır. Bu konuda pek çok çalışma yapmaktadır. Bu çalışmalar düzenli diş temizliği ve kontrolün yanı sıra, diş eti hastalığına duyarlı olan hastalar için özel bakım ve tedavileri içerebilmektedir.

Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji dişlerin destekleyici yapılarını onarmak ve mevcut sağlığını korumak üzere özelleşmiş diş hekimliği uygulamalarını kapsar. Sağlıklı diş etleri ve diş destekleyici yapıları koruma ve sürdürme yolları, bu alandaki çalışmalar aracılığıyla ilerlemektedir. Diş eti duyarlılığı yüksek kişiler, bu alanda risk faktörü olabilecek farklı sorunlara sahip kişiler perodontik kontrollerini aksatmamalıdır.

Diş eti grefti, kemik grefti, diş eti rezeksiyonu, diş eti genişlemesi ve diş eti cerrahisini içerir. Periodontologlar ayrıca diş implantları gibi prosedürler üzerine de çalışabilir, çünkü bu uygulamalarda mevzubahis diş etlerine ve çene kemiğine yerleştirilir.

Periodontoloji, genel sağlıkla da bağlantılıdır. Örneğin, periodontal hastalıklar kalp hastalığı, diyabet, demans, romatoid artrit ve doğum komplikasyonları riskini artırabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı diğer hastalıklar da periodontik problemler oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle, periodontologlar genellikle hastaların tıbbi geçmişini göz önünde bulundurur ve genel sağlıkla ilgili faktörleri tedavi planlarına dahil eder.

Periodontik sorunların başarılı bir şekilde yönetilmesi, genellikle hastanın diyeti, sigara kullanımı ve genel sağlık durumu da dahil olmak üzere yaşam tarzı faktörlerini içerir. Tüm periodontal tedaviler, diş eti hastalığının tekrarlamasını önlemek ve genel ağız sağlığını korumak için düzenli ağız hijyenine ve diş hekimi ziyaretlerine bağlıdır.

Periodontoloji Diş Eti Bakımı ve Tedavisi

Periodontoloji Diş Eti Bakımı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Periodontal tedavi, hastanın durumuna bağlı olarak birkaç aşamadan oluşabilir.

Değerlendirme ve Teşhis: Hekim hastanın ağzını ve dişlerini değerlendirecek, diş etlerinin ve periodontal cep derinliğinin ölçümlerini yapacaktır (dişin diş etine oturduğu ve diş eti hastalığının bulgularını gösteren alan). Ayrıca radyografik değerlendirme (röntgen) de yapılarak alveolar kemik kaybının derecesi belirlenir.

Kök Yüzeyinin Düzleştirilmesi ve Diş Taşının Temizlenmesi: Bu, periodontal hastalığı olan hastalarda genellikle ilk tedavi adımıdır. Diş eti çizgisinin altındaki ve üzerindeki plak ve tartarın (sertleşmiş plak) çıkarılması anlamına gelir. Aynı zamanda dişin kök yüzeylerinin düzleştirilmesini içerir, bu da diş eti hastalığına neden olan bakterilerin yeniden birikmesini zorlaştırır.

Cerrahi Tedavi: Bunlar arasında cebi azaltmak veya kapatmak için diş eti çizgisinin altındaki bakteriyel enfeksiyonu temizlemek için cep azaltma prosedürleri, çene kemiğindeki düzensiz alanları düzeltmek için kemik greftleri, çene kemiğini yeniden oluşturmak için kemik rejenerasyonu ve diş eti çekilmesini tedavi etmek için yumuşak doku greftleri bulunur.

Bakım Tedavileri: Her tür periodontal tedavi sonrasında, bakım tedavileri çok önemlidir. Bu, 3-4 aylık aralıklarla profesyonel diş temizliğini ve hastaların ağız hijyenine dikkat etmelerini içerir.