Diş eti çekilmesi ağız hijyeninin bozulması, diş taşları ve genetik yatkınlık gibi faktörler sonucunda ortaya çıkabilen, periodontolojik bir rahatsızlıktır. Halk arasında diş çekilmesi gibi isimlerle de bilinmektedir. Diş etlerinde çekilme önemli ölçüde engellenebilir bir problemdir.
Diş eti çekilmesi nedir? Zararlı alışkanlıklar, ailevi yatkınlık, bakteri plağı veya fiziksel travmalar diş etlerinde çekilmeye yol açabilmektedir. Çekilme, günümüzde birçok insanın karşılaştığı yaygın bir diş sağlığı sorunudur. Bu yalnızca estetik bir problem değildir, aynı zamanda dişler açısından son derece yıkıcı olabilmektedir. Öyle ki zamanla dişler, başkaca bir problem olmasa bile dökülebilmektedir.
Diş Etlerinde Çekilme Neden Olur?
Zamanında önlem alınmaz veya tedavisi gerçekleştirilmezse, çekilmeye bağlı olarak diş kaybına varan problemler meydana gelebilmektedir. Diş etlerinde çekilme, birkaç faktöre bağlı olarak oluşabilir. Bunların bir kısmına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
Diş etlerinizde çekilme yaşadığınızı fark ettiğiniz an vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Dişlerin her gün fırçalanması, diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi ve diş sağlığı için zararlı alışkanlıkların terk edilmesi gerekmektedir. Böylece diş etlerinde çekilme yaşanma ihtimali en aza indirilebilir.
Sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımı, diş ve diş eti dokusu açısından zamanla yıkıcı sonuçlara yol açabilmektedir. Ek olarak kötü bir ağız kokusu ve sararmış dişler, sigara kullanan insanların yoğun olarak yaşadığı problemler arasındadır. Diş eti çekilmesi tedavisi için farklı teknikler bulunmaktadır. Yazının devamında “diş etlerinde çekilmeye ne iyi gelir?” sorusuna yanıt arayacağız.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?
Diş etlerine zarar veren önemli faktörlerden biri de diş taşlarıdır. Diş taşına bağlı olarak yeni gelişmeye başlayan çekilme problemi, profesyonel temizlik ile geriletilebilir. Hastanın düzenli olarak uygun fırçalama tekniklerini tercih etmesi de faydalı olacaktır. Ancak cerrahi müdahale ve kaybolan dokunun yerine konulması gibi teknikler daha kesin sonuçlar verebilmektedir.
Diş eti tedavisi hangi hallerde gerekli olur? Diş etini etkileyen enfeksiyon, diş taşı ve çekilme gibi bir problem mevcutsa tedavi gündeme gelir. Hasta için en uygun tedaviye diş hekimi, gerekli muayeneyi yaptıktan sonra karar verecektir. Diş eti problemine bağlı olarak eğer bir diş kaybı meydana gelmişse, birkaç yöntem sayesinde bu kaybın telafisi yapılabilmektedir.
Diş implantı günümüzde diş kaybının en etkili tedavilerinden biridir. İmplant diş için öncelikle dişin kök görevini üstlenecek olan titanyum vida çene kemiğine yerleştirilir. Birkaç aylık kaynaşma sürecinin sonunda bu vidanın üzerine protez eklenir. Protez hem estetik hem de fonksiyonel açıdan dişin taç kısmının işlevlerini üstlenmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
Diş etlerinde çekilme problemi yaşayan bireyler için kimi zaman ameliyat kararı verilmektedir. Bu karar, diş kaybı yaşanmasının önüne geçmek için alınmaktadır. İlerlemiş vakalarda cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilmektedir. Ameliyat uygulaması, diş etlerinin çekildiği kısımları onarmaya veya korumaya yaramaktadır.
Diş eti grefti olarak bilinen uygulama, diş etlerinin yeniden sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunmaktadır. Bu işlem ağrısızdır ve gerekli hallerde mutlaka uygulanmalıdır. Peki kimler diş etlerinin çekilmesine karşı daha dikkatli olmalıdır?
Diş etlerindeki çekilme, günümüzde önemli bir ağız ve diş sağlığı sorunu halini almıştır. Basit birkaç önlem ve düzenli kontrol ile bu hastalığın yaratabileceği olumsuzlukların önüne geçilebilmektedir. Ailesinde birden fazla kişide çekilme problemi olanlar, sigara içenler ve yoğun diş taşı problemi yaşayanlar bu rahatsızlığa karşı daha dikkatli olmalıdır.