Diş Tedavisi

Doctor Tavana

Diş tedavisi, diş sağlığını iyileştirmek ve dişte oluşan sorunları çözmek amacıyla yapılan tıbbi işlemlerdir. Beslenme, konuşma gibi fonksiyonların doğru şekilde kullanılması için büyük öneme sahip olan dişlerde pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla bu tedavilerin içine kanal tedavisinden kaplamalara dek geniş bir aralıkta farklı uygulamalar dahil olabilir.

Diş tedavisi, bu alandaki eğitim ve uzmanlığını tamamlamış diş hekimleri tarafından yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra her tedavi için aynı diş hekiminin yetki ve uzmanlığı bulunmayabilir. Bazı diş hekimleri çene cerrahisi ya da ortodonti gibi alanlarda uzmanlaşabilir, tüm diş hekimlerinin yetki alanında olan işlemler sınırlıdır. Diş problemleri ile ilgili, bir diş hekimine başvuru yapılması hâlinde eğer çalışma alanının dışındaki bir prosedür gerekliyse, diş hekimi hastayı bu şekilde yönlendirir.

Diş Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Dişlerde estetik, genetik ya da kronik pek çok sorun ortaya çıkabilir. Kaza vb. sonrası oluşan kırıklar, doğuştan gelen sorunlar (tavşan dudaklılık vb.) dişlerin sağlığı ve görünümünü olumsuz etkileyebilir. Yıllar içinde farklı nedenlerle oluşan çürük ve iltihaplanmalar ağız sağlığının bozulmasına yol açabilir. Her bir durum için farklılaşmış restoratif ve protetik diş tedavileri, diş teli uygulamaları gibi çeşitli işlemler söz konusudur.

Sıkça uygulanan bazı diş tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

Çürük dişlerin onarılmasını içerir. Bu işlem sırasında çürük diş dokusu çıkarılır ve diş dolgusu ile onarılır. Kanal tedavisi de kök iltihabı temizliğini sağlayan benzer işlemlerdir.

Bu amaçla yapılan temel uygulamalar implant, köprü ve protezlerdir. Yaş ve sağlık durumuna bağlı şekilde tercih edilecek tedavi yöntemi değişebilir.

Gingivit ve periodontit gibi diş eti hastalıklarının tedavisi, diş etlerini ve diş köklerini korumayı amaçlar.

Hasar görmüş veya estetik sorunlar yaşayan dişleri onarmak için porselen kaplama veya kuron kullanılır. Bu uygulamalar estetik ve sağlık amaçlı yapılabilir.

Dişlerin düzgün hizalanması ve çene ilişkilerinin düzeltilmesi için ortodontik tedaviler kullanılır.

Karmaşık diş çekimleri, diş implantları veya çene cerrahisi gerektiren durumlarda diş cerrahisi uygulanır.

Diş Tedavisi

Diş Tedavi Ücretleri

Diş tedavisi ücretleri pek çok etkene bağlı şekilde değişiklik gösterecektir. Uygulamanın türü, yani implant diş, restoratif diş tedavisi ya da protetik diş hekimliği uygulaması vb. olması, uygulama yapılacak kişinin yaşı, sağlık durumu gibi etkenler uygulama prosedürünü değiştirir. Bu da fiyatların farklılaşmasına neden olur.

Bununla birlikte devlet hastanesinde “diş tedavisi ücretsiz mi” sorusunun yanıtı da belirli işlemler için evet şeklinde verilebilir. Devlet hastanelerinde SGK kapsamındaki kişiler için diş muayenesi ücretleri alınmaz. Diş röntgeni fiyatları vb. de söz konusu değildir. Estetik amaçlı işlemler ise devlet hastanelerinde yapıldığında yine ücrete tabidir. Bununla birlikte kullanılan malzemenin ve uygulama tarihinin de hastaya uygun şekilde belirlenebilmesi devlet hastanelerinde mümkün değildir.

Diş tedavisi kaç TL?” Bu sorunun yanıtı için diş hekimiyle görüşmek ve gerekli uygulamaların tespit edilmesi gerekir. Aynı sorun farklı şekilde çözülebilmektedir. Örneğin ayrık diş problemi için bonding uygulaması ya da diş teli gerekli olabilir. Tedavi yöntemi muayene sonrasında hekim tarafından belirlenecektir.

Son Blog Yazılarımız