Restoratif Diş Tedavisi Nedir

Doctor Tavana

Restoratif diş tedavisi nedir” sorusu, tedavi sürecinde bu alana yönlendirilen hastaların merak ettiklerindendir. Restoratif tedavi diş kaybına veya estetik problemlere de yol açabilecek pek çok hastalığın ve fiziksel problemin çözümüne odaklanır.

Restoratif diş tedavisi nedir? Restoratif tedavi, diş dokularında meydana gelen problemlerin çözümüne odaklı bir diş hekimliği alanıdır. Dişlerin kaybolmuş işlev ve estetiği, bu alanda yapılan çalışmalar sayesinde geri kazandırılabilmektedir. Dolayısıyla restoratif diş tedavisi dolgu, implant köprü ve kuron gibi pek çok tedavi işlemini kapsar.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Özellikle diş çürüğü, çeşitli travmalar vb. nedeniyle oluşmuş hasar ve kırıklar sonrası yapılan işlemler, dental restorasyon olarak adlandırılan tedavi uygulamaları kapsamındadır. Diş kaybına yol açabilecek çeşitli sorunlar bu uygulamalar sayesinde geri döndürülür. “Restoratif diş tedavisinde ne yapılır”, sorusunun yanıtı da dişlerin normal işlevini ve görünümü geri getirmeye yönelik tedavi ve diğer işlemler yapılır, şeklinde olacaktır.

Restoratif diş tedavisi nasıl yapılır? İşlemlerin nasıl yapılması gerektiği, diş doktoru muayenesi sonrasında belirlenir. Bu doğrultuda uygulama adımları şunları içerebilir;

Bu aşamada ağız ve diş sağlığına dair genel bir saptama yapılacaktır. Ardından gerekli durumlarda röntgen vb. görüntüleme yöntemleri uygulanır.

Hangi dişler üzerinde ne tür restorasyonlar gerektiğinin belirlenme aşamasıdır. Dolgu, kuron, köprü ya da kanal gibi işlemlerin kararlaştırılması yapılır.

Restoratif diş hekimliği, oldukça geniş bir alanda farklı uygulamalar yapabilmektedir. Bu uygulamaların her biri için farklı yollar izlenir.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir

Restoratif Diş Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Diş restorasyonu çürük, kırık, çatlak gibi sorunların tedavisine, diş minesi ve diş problemlerine yönelik işlemler yapar. Bu işlemler birden fazla yöntemle ve farklı malzemeler eşliğinde yapılabilmektedir. Bu yöntemler belirlenirken hastanın durumu, gerekli olabilecek diğer tedaviler ve restorasyon sonrası beklenen estetik görünüm göz önünde bulundurulur.

Restoratif diş tedavisi dolgu yapar mı?” sorusuna da bu doğrultuda “evet” yanıtı verilebilir. Diş dolgusu detayları ve bu alandaki diğer uygulamalar şu şekilde sıralanabilir;

Dolgu: Çürük dişlerin temizlenmesini, önceki işlevselliğine ve estetik görünümüne kavuşmasını sağlayan bir uygulamadır. Amalgam, kompozit reçine veya porselen gibi çeşitli malzemelerle yapılmaktadır.

Kaplamalar: Diş çürüğü yahut kırık kısmı büyük bir alanı kapsadığında, dişin üst kısmını kaplayan ve başka sorunlar oluşmasını önleyen bir işlemdir. Bu kaplama, dişin şeklini ve işlevini geri kazandırır, metal, porselen veya seramik olabilir.

İmplant: Eksik dişlerin yerine konulan vidalar, diş kökünün yerini tutar. Bu sayede uzun vadede kalıcı bir çözüm ortaya çıkmış olur. İmplant sonrası yapılacak kaplamalar sayesinde doğal diş görünümü yakalanabilmektedir.

Bunların yanı sıra köprü diş ve kanal tedavisi için de bu alanda çalışma yürüten diş hekimlerine başvurulabilir.

Restoratif Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu uygulamaların süresi, yapılacak işleme bağlı biçimde değişiklik gösterir. Bazı durumlarda birden fazla diş için ya da çeşitli yöntemler birlikte kullanılarak tedavi işlemi yapılması gerekli olabilmektedir. Bu nedenle uygulama süresi ancak hekim muayenesi sonrasında, bazen uygulamalar başladıktan sonra kesin olarak belirlenebilir. Bununla birlikte;

  • Dolgu işlemi genellikle tek seans içinde tamamlanabilir, çürük veya hasarlı kısmın temizlenmesi ve kapatılmasını içerir. Kompozit dolgu ya da diğer malzemelerin kullanılması sürecin değişmesine neden olabilir.
  • Kaplama için minimum iki seans gereklidir. Bunun nedeni ise diş kaplamalarının sıklıkla laboratuvarda, kişiye özel olarak yapılmasıdır. Bu üretim süreci genelde bir hafta içinde tamamlanır.
  • Diş implantı için vida yerleşimi, ardından iyileşme süreci ve kaplama aşamaları gereklidir. Bazen kemik grefti, köprü vb. de implant işlemlerine eklenebilir. Bu uygulamanın tamamlanması için en az birkaç ay gerekir.
Restoratif Diş Tedavisi Nedir

Restoratif Diş Tedavisi Fiyatları

Diş sağlığı pek çok nedenle bozulabilir. Kırıklar, çürük diş gibi nedenlerle restoratif diş tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Diş restorasyonu hem estetik hem de fonksiyonel olarak dişlerin eski hâline gelmesini amaçlayan kanal tedavisi, dolgu gibi çeşitli işlemleri kapsamaktadır.

Peki, restoratif diş tedavisi ücretli mi? Bu işlemler için yeterli teknik donanımı bulunan devlet ve üniversite hastaneleri, ayrıca özel diş klinikleri tercih edilebilir. Devlet hastanesi restoratif diş tedavisi uygulamaları tüm işlemleri ve malzemeleri kapsamamaktadır. İşlemlerin tamamlanması için uzun bir süreç gerekmektedir. Bu nedenle uygulamalar için özel klinikler sıklıkla tercih edilir.

Restoratif diş tedavi ne kadar? Bu fiyatların belirlenmesinde şu hususlar etkili olmaktadır;

  • Tedavinin kapsamı,
  • Kullanılacak malzemeler,
  • İşlemlerin süresi,
  • Kliniğin fiyat politikası.

Tavana Kliniği, bu alandaki tüm tedaviler için uzman, deneyimli ekibiyle hizmet vermektedir. Diş tedavileri, estetik diş hekimliği uygulamaları ve diğer tüm hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Son Blog Yazılarımız