1. Anasayfa
  2. .
  3. Tedavilerimiz
  4. .
  5. Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi

Çene, ağız ve diş sağlığınızın korunması, geri kazanılması ve estetik, güzel görünmesi için en yeni tedavi yaklaşımlarını yakından takip ediyoruz.

Protetik diş tedavisi protez tedavisi olarak da bilinmektedir ve kaybedilen dişlerin yerine sabit veya hareketli protezlerin uygulanmasını içermektedir. Böylece eksik dişlerin görüntüsü ve işlevselliği geri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Dişlerin tamamı veya bir kısmı için bu tedavi uygulanabilmektedir.

Protetik diş tedavisi nedir? Dişler; genetik faktörler, çürükler, diş eti çekilmesi veya fiziksel darbeler gibi faktörler sonucunda kaybedilebilmektedir. Kayıp dişlerin hem estetik hem de fonksiyonel açıdan işlevlerini geri kazandırmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri de halk arasında takma diş olarak bilinen diş protezi tedavisidir. Protez tedavisi, özellikle de estetik açıdan etkili olmakta ve hastaya doğal diş görünümünü kazandırabilmektedir.

Sabit Protez Tedavileri

Protetik diş tedavisi nedir? Protezler diş hekimliği alanında sıklıkla başvurulan tedavi materyalleridir. Protetik diş hekimliği, implant ve köprü diş gibi tedavileri de içermektedir. Peki protez çeşitleri nelerdir? Diş hekimliği alanındaki protez tedavisi çeşitleri genel olarak hareketli protez ve sabit protezler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hareketli protezler, zirkonyum veya metal destekli olacak şekilde üretilebilmektedir.

Zirkonyum elementinin kullanıldığı protezler, özellikle de estetik açıdan önemli olan dişler için tercih edilmektedir. Gülme veya konuşma esnasında görünen, ön planda olan dişlerin görünümü oldukça önemlidir. Bu dişlerin daha estetik durması, gülüşün güzelliğini de etkileyecektir. Metal protezler ise genellikle arka taraftaki dişler için tercih edilmektedir. Bu protezler çürüyen veya hasar gören dişlerin tekrar doğal diş görünümüme kavuşması için uygulanmaktadır.

Sabit protez uygulaması nedir? Dişlerin tamamının veya bir kısmının olmadığı durumlarda eksik dişi tamamlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Dişlerin tamamı için uygulanacaksa bu işlem tam diş protezi adını alır ve protezler her iki çene için de üretilir. Bölümlü protezler ise dişlerinin bir bölümünü kaybeden hastalara yöneliktir.

Protetik Diş Tedavisi

Diş Tedavilerinde Protez Yenileme Süresi Kaç Yıldır?

Protezler, işlevleri devam ettiği sürece kullanışlıdır. Protezlerin zarar görmesi, kaybolması veya sertleşerek bütünlüğünü yitirmesi gibi durumlarda yenilenmesi gerekir. Bu süre kişiden kişiye ve kullanımda gösterilen özene göre değişebilmektedir. Protezler ayrıca implant tedavisine uygun olmayan veya farklı tedaviler arayan hastalar için iyi bir seçenek sunmaktadır.

Protez ne için yapılır? Protezlerin zengin bir kullanım alanı olduğundan daha önce söz etmiştik. Bunlardan biri de implant uygulamasıdır. İmplant için öncelikle titanyum (veya zirkonyum) vida diş köküne yerleştirilmektedir. Birkaç ay süren kaynaşma sürecinin sonunda ise bu vidanın ucuna estetik ve fonksiyonel açıdan işlevsel olan bir protez yerleştirilmektedir. Vida kök, protez ise taç görevini üstlenmektedir.

Ağız ve diş sağlığı alanıyla ilişkili problemler ülkemizde oldukça yaygındır. Bunların zamanında tedavisi için alanında uzman bir diş hekimi ile görüşerek kontrollerinizi yaptırmanız önerilmektedir. Görünürde herhangi bir problem olmasa dahi sinsice ilerleyebilen hastalıklara karşı erken önlem alabilmek için düzenli kontrol randevuları önemlidir.